KIMIA - TEORI KINETIK JIRIM
Aktiviti Membuat ‘Aiskrim Goyang’🍦😋
Hari ini mari kita buat aiskrim sendiri. Tak sampai setengah jam pun dah boleh terus makan!
Wahh,, macam mana tu?
Kebiasaannya, aiskrim dibekukan dalam peti sejuk di bahagian
sejuk beku. Aktiviti kali ini menunjukkan aiskrim boleh disediakan &
dibekukan dalam masa yang singkat tanpa perlu memasukkannya ke dalam peti
sejuk. Caranya adalah dengan menyejukkannya di antara ketulan ais yang
direndahkan takat bekunya.
Bahan-bahan yang
diperlukan:
1. 2 kotak susu segar (perisa terpulang pada individu)
2. ¼ tin susu pekat manis (nak guna gula pun boleh)
3. Plastik aiskrim
4. Ais secukupnya
5. Garam kasar
Cara-caranya:
1. Campurkan susu segar dan susu pekat.
2. Masukkan campuran aiskrim ke dalam beg plastik berzip kecil.
3. Letakkan ais dalam beg plastik berzip besar.
4. Taburkan garam kasar ke dalam ais (untuk merendahkan
takat beku)
5. Masukkan aiskrim ke dalam besen / tong ais, kemudian
tutup
6. Goyangkan besen / tong ais sehingga aiskrim beku (Aiskrim
yang sedap telah disediakan)
For better understanding, do watch this video!
Tips:
- Jika ais mula mencair, keluarkan air tersebut.
- Saiz aiskrim yang lebih kecil menjadikannya lebih cepat membeku
- Tekstur aiskrim ini adalah lembut (kerana menggunakan susu). Jadi, ia tidak akan mengeras seperti ais batu. (Janganlah harap sangat)
Konsep:
Berdasarkan Teori Kinetik Jirim, jirim terdiri
daripada 3 keadaan, iaitu pepejal, cecair dan gas. Air tulen akan membeku pada takat bekunya, iaitu
0°C. Kehadiran bendasing (garam) akan merendahkan takat
beku ais, iaitu antara -1 °C sehingga -6 °C. Jadi, pada suhu
0°C,
ais akan mencair kerana ia belum mencapai takat bekunya. Semasa proses peleburan ini, ais / air menyerap
haba daripada persekitaran (dalam kes ini, aiskrim kita). Aiskrim yang
kehilangan tenaga haba pula akan membeku. Suhu ais yang mencair ini adalah lebih rendah
daripada suhu ais biasa. Suhu ais yang lebih rendah akan dapat membekukan
cecair lain (aiskrim) dengan lebih mudah
Aktiviti ini sesuai
digunakan untuk topik-topik berikut:
I.
Kimia ting. 4, Bab 2 (Jirim di Sekeliling Kita),
Subtopik 2.1: Menganalisis Jirim
II.
Sains ting. 1, Bab 7 (Haba), Subtopik 7.3:
Menganalisis kesan haba ke atas jirim.
III.
Sains ting. 2, Bab 5 (Air dan Larutan), Subtopik
5.1: Menganalisa ciri fizikal air
IV.
Sains Tahun 5, tajuk Keadaan Bahan
Se
Se
Koel Casino: Online Slots & Live Casino Game Online leovegas leovegas 1XBET 1XBET bet365 bet365 메리트카지노 메리트카지노 10bet 10bet 19 검증 넷마블 | Thauberbet.com
ReplyDelete